Trukki Timlin

Kuinka valitsen sopivan trukin?

Trukkeja ja nostolaitteita on monenlaisia. Eri trukeilla on hyvinkin erilaiset ominaisuudet ja ne on tarkoitettu monenlaisiin eri tehtäviin. 


Kokosimme alle muutamia keskeisiä kysymyksiä, joita kannattaa miettiä, kun pohdit trukin hankkimista. Lista ei ole täydellinen, joten kannattaa aina myös konsultoida myyjän kanssa trukin valintaa tehtäessä.

1. Mihin trukkia käytetään?

Lastataanko rekkoja, hyllytetäänkö tavaraa vai siirretäänkö lavoja paikasta toiseen? Alla on lyhyet esittelyt yleisimmistä trukkimalleista ja niiden käyttötarkoituksista.

Vastapainotrukit

Vastapainotrukeilla voidaan siirtää suurtakin kuormaa. Ne soveltuvat yleensä sekä sisä- että ulkokäyttöön. Vastapainotrukkeja on dieselillä, nestekaasulla ja akkusähköllä toimivia. Pääpiirteissään dieseltrukit ovat tarkoitettu ulkokäyttöön, nestekaasutrukit ulko- ja sisäkäyttöön, ja sähkötrukit soveltuvat parhaiten sisäkäyttöön. Eri käyttövoimia käytetään kuitenkin hyvin paljon ristiin erilaisissa olosuhteissa.

Työntömastotrukit

Suorituskykyinen trukki ahtaassa varastossa tapahtuvaan monimuotoisten kappaleiden pinoamiseen ja hyllyttämiseen. Työntömastotrukilla voidaan hyllyttää tarvittaessa hyvinkin korkealle.

Pinontatrukit

Pinontatrukki on suunniteltu erityisesti lavojen käsittelyyn ahtaissa hyllyväleissä.

Lavansiirtovaunut

Nimensä mukaisesti tarkoitettu lavojen siirtämiseen sisätiloissa. Niitä yhdistää kompakti koko ja helppo käytettävyys.

Nelitietrukit

Nelitietrukilla voidaan ajaa nimensä mukaisesti neljään suuntaan. Ne soveltuvat erityisesti pitkien kuormien kuljettamiseen esimerkiksi puutavaravarastoilla.

2. Mitä on tarkoitus nostaa?

Kaikille trukeille on määritelty nimelliskapasiteetti, jonka avulla tiedetään, kuinka raskaita taakkoja voidaan nostaa tietyllä taakan painopiste-etäisyydellä nostohaarukan pystypinnasta. Esimerkiksi luokitus voi olla 3000kg / 500mm tai 10 000kg / 1200mm. Jos taakan painopiste on kaukana, tarvitaan isompi trukki. Myös haarukan pituus ja leveys sovitetaan kuorman koon mukaan.

Taakan koko

Taakan paino

Painopiste

3. Missä trukilla työskennellään?

Dieseltrukit on tarkoitettu ulkokäyttöön, kaasutrukit soveltuvat sekä ulko- että sisäkäyttöön. Sähkötrukkeja käytetään pääasiassa sisällä, mutta niitäkin on monenlaisia.

Sisällä

Sisällä ja ulkona

Ulkona

4. Millainen on työskentelypinta?

Työskentelypinta vaikuttaa ennen kaikkea renkaiden valintaan. Tarvitaanko ilma- vai joustokumirenkaita, paripyöriä, ketjut vai normaalit renkaat?

Sora

Betoni

Asfaltti

5. Mikä on työskentelytilan koko?

Käytävän leveys vaikuttaa oleellisesti trukin kokoluokan ja mallin valintaan. Trukilla pitää pystyä ajamaan ja kääntymään taakan kanssa ja hyllyttämään takkaa ongelmitta.

Alarakennekorkeus kertoo, kuinka matala trukki minimissään on. Pääseekö trukki kulkemaan ovista, osuuko se kattorakenteisiin tai valaisimiin?

Käytävän leveys

Ovien korkeus

Muut esteet

6. Kuinka korkealle nostetaan?

Nostokorkeus määrittää maston tyypin. Nostokorkeuteen vaikuttaa taakan tyyppi. Lavaa nostaessa tulee lavan nousta hyllyn yläpuolelle, joka lisää tarvittavaa nostokorkeutta 20 cm.

Vapaanostomasto

Trukin alarakennekorkeus nousee vasta kun haarukat ovat maston yläosassa.

Näköalamasto

Nostosylinterit sijaitsevat maston sivuissa, jolloin maston läpi nähdään hyvin. Maston jatkot lähtevät nousemaan heti kun haarukoita nostetaan.

7. Muita kysymyksiä mietittäväksi

Kuinka paljon trukkia käytetään?

Kovaan käyttöön kannattaa valita trukki, jolla ei ole ajettu vielä kovin paljon. Kevyemmässä käytössä ei haittaa, vaikka trukilla olisi jo enemmän tunteja alla.

Kun trukilla on ajettu 5 000 h, voisi se vastata 100 000 km ajettua autoa. Trukki jolla on ajettu 1 000 h, voidaan luokitella lähes uutta vastaavaksi.

Kuinka trukki maksetaan?

Oletko kiinnostunut trukin vuokraamisesta vai ostamisesta? Voimme myös auttaa rahoituksen järjestymisessä.

Sivumme tarvitsevat toimiakseen evästeitä. Tarvitsemme sinulta luvan kävijämäärien seurantaan ja mainontaan.

Lasse TimlinLasse Timlin

Markku JoensuuMarkku Joensuu

Lähetä viesti